obrazek

Změna velikosti písma

Drobečková navigace

Úvodní stránka > Obec > Aktuality v obci > pálení čarodejnic

pálení čarodejnic



Datum konání:
28.4.2013

Datum konání: dnes

V následujícím týdnu nás čeká oblíbené zakončení měsíce dubna a to stavění máje a pálení čerodejnic. Pro zájemce bude v gesci našich hasičů uspořádán oheň na hřišti pod kostelíčkem sv. Anny, kde bude rovněž zajištěno občerstvení. V těsné blízkosti bude jako vždy vystavěna máj. Pro ty, kteří se rozhodnout oslavit tyto tradice po svém např. doma přidáváme několik základních bezpečnostních rad, které doporučují hasiči:

Místo pro rozdělávání ohně by mělo být vzdálené minimálně 50 metrů od okraje lesního pozemku a řádně odděleno od hořlavého materiálu. Zakázáno je například rozdělávat oheň ve vysoké suché trávě nebo strništi. Lidé by při rozdělávání ohně měli dbát i na bezpečnou vzdálenost od stohů, obytných a hospodářských stavení. Oheň by se v žádném případě neměl nechávat bez dozoru a následně by se mělo zkontrolovat, zda je ohniště důkladně uhašeno, např. zalité vodou nebo zasypané zeminou. Při samotném pálení by lidé měli mít po ruce hasební prostředky jako vodu, lopaty nebo hasící přístroje a mělo by se provádět jen za bezvětří.

Při rozdělávání ohně kdekoliv v přírodě či na volném prostranství by lidé v žádném případě neměli používat vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu nebo líh. V minulých letech došlo k několika vážným zraněním způsobených právě přiléváním hořlavých kapalin do ohně kvůli lepšímu rozhoření plamene.

Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou fyzické, právnické a podnikající fyzické osoby povinny, se zřetelem na rozsah této činnosti, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Spalování hořlavých látek na volném prostranství včetně navrhovaných opatření jsou povinny předem oznámit operačnímu středisku příslušného Hasičského záchranného sboru kraje, který může stanovit další podmínky pro tuto činnost, popřípadě může takovou činnost zakázat. Formulář pro nahlášení pálení ohňů na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje naleznete http://hzsjk.webrex.cz/?menu=3. Pálení můžete případně také nahlásit na telefoním čísle 950 230 112.

Pokud se právnické nebo podnikající fyzické osoby (např. firmy, obce) rozhodnou pálit velké vatry, měly by tuto skutečnost také včas ohlásit na operační středisko Hasičského záchranného sboru příslušného kraje.

Při dodržování základních pravidel rozdělávání ohňů může proběhnout „pálení čarodějnic“ bez tragických úrazů a ničivých požárů.


Fulltextové vyhledávání

19. 4. Rostislav

Zítra: Marcela

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Návštěvnost stránek

330663